Djelovanje i rad udruge „Imotski sokolovi“

S ciljem okupljanja pripadnika 3. imotske bojne 4. brigade ZNG-a, zbog očuvanja  identiteta i tradicije postrojbe koja je sudjelovala u Domovinskom ratu, zbog  zaštite statusa, promidžbe interesa, te pružanja pomoći svojim članovima i obiteljima poginulih i umrlih branitelja, 19. rujna 1998. godine osnovana je Udruga hrvatskih dragovoljaca 3. imotske bojne 4. brigade ZNG-a  „Imotski sokolovi“ sa sjedištem u Imotskom, Ante Starčevića 7.

CILJEVI I DJELATNOSTI UDRUGE:

Djelatnosti Udruge su:

–         prikupljanje dokumentacije i podataka o učešću 3.imotske bojne 4. brigade ZNG-a u    Domovinskom    ratu glede objektivnog prikazivanja njene uloge i doprinosa u borbi za hrvatsku državu,

–         pružanje svekolike pomoći svojim članovima putem stručnih službi (medicinska, pravna, socijalna, psihologijska, te pomoć članovima u rješavanju svakodnevnih problema),

–         organiziranje kulturnih, sportskih i drugih aktivnosti,

–         nakladnička i informativna djelatnost,

–         suradnja s odgovarajućim ustanovama grada Imotskog i općina na području Imotske krajine, županije splitsko-dalmatinske i RH glede ostvarivanja potreba i interesa članstva udruge,

–         promicanje zajedničkih ekoloških, humanitarnih, informacijskih, kulturnih, nacionalnih interesa i ciljeva.

Od osnivanja udruge 1998. godine intenzivno je rađeno na prikupljanju dokumentacije o pripadnicima postrojbe gdje smo došli do poimeničnog broja od ukupno 600 pripadnika s točnom evidencijom dolaska i odlaska iz postrojbe i vremena provedenog u njoj.

Prikupljeni su i podaci o kompletnom ratnom putu postrojbe i svim akcijama u kojima je postrojba sudjelovala, određeni broj dokumenata arhiviran je u MORH-u.

Po potrebi pružamo pomoć svojim članovima i upućujemo ih na određene stručne službe ( zdravstvene, pravne, psihološke), te u suradnji s tim istim stručnim službama nastojimo pomoći na taj način svojim članovima.

Sudjelujemo i u rješavanju svakodnevnih problema naših članova tako da se organiziramo i zajednički nastojimo pomoći (preseljenje, uređenje stambenog prostora, itd.)

Donirali smo u skladu s našim mogućnostima određena novčana sredstva članovima koji su slabijeg imovinskog stanja, članovima kojima je potrebna liječnička pomoć, te obiteljima umrlih branitelja.

Niz godina organizirali smo humanitarne koncerte, na kojima smo prikupili sredstva koja smo donirali Domu zdravlja u Imotskom, zatim smo sudjelovali u UNICEF-ovoj akciji „Stop nasilju među djecom“, te smo s jednim dijelom sredstava pomogli našim članovima i njihovim obiteljima, a ostatak smo koristili za troškove udruge.

U više navrata organizirane su izložbe i aukcije slika od čega je prihod uplaćen obiteljima kojima je bila neophodna brza pomoć, a nisu obitelji naših članova.

Udruga je na područjima djelovanja 3. imotske bojne tijekom Domovinskog rata podigla spomen obilježja i to u Trstenu (za područje Južnog bojišta), u Zadru (za područje Zadarske županije), a sudjelovali smo i u izgradnji spomenika za sve pale branitelje u Imotskom.

Svake godine udruga organizira stolnoteniski turnir u svrhu humanitarne pomoći.

Organizirali smo boćarski turnir za prikupljanje sredstava za liječenje našeg teško oboljelog člana.

U sastavu udruge djeluje i malonogometna ekipa koja sudjeluje na svim memorijalnim turnirima za poginule branitelje s područja Imotskog i šire.

U spomen na poginule imotske branitelje uz pomoć pjesnika i književnika Marija Bilića izdana je zbirka pjesama „Imotski sokolovi“, a uz pomoć glazbenika s područja Imotskog uglazbljeno je i nekoliko pjesama o 3. imotskoj bojni.

Preko lokalne postaje Radio Imotskog i lokalnog lista “Imotska krajina” obavještavamo širu javnost o našim djelatnostima.

U suradnji s Gradom i općinama na području Imotske krajine, te sa županijom Splitsko-dalmatinskom svake godine obilježavamo 01. lipnja, godišnjicu osnutka 3. imotske bojne. Surađujući s navedenima, sudjelovali smo u renoviranju sportskih objekata vezanih za područne osnovne škole, na način da smo sportskim igralištima dali nazive naših poginulih članova i postavili spomen-ploče.

U svrhu promicanja ekološke svijesti udruga je organizirala čišćenje korita rijeke Vrljike.

Rad naše udruge prepoznat je od strane domaćeg stanovništva, vlasti i ustanova, ne samo Imotske krajine nego i šire, zbog čega nam pomažu na razne načine.

Uz sve napore udruge još uvijek nisu riješena sva statusna pitanja naših branitelja (stambeno zbrinjavanje, rješavanje statusa HRVI-a i braniteljskih mirovina).