Obilježava se 32.obljetnica osnutka 4. gardijske brigade ‘Pauci’

Dana 28.04.2023. navršava se 32 godine od osnutka 4.gardijske brigade HV “Pauci”. Svim živućim pripadnicima želimo obilje zdravlja i mira, a našim poginulim i umrlim suborcima vječna slava i hvala.
Počivali u miru Božjem!

U Splitu u prvim poratnim godinama ratni ministar obrane Gojko Šušak izgovorio je riječi koje i dan danas se s ponosom izgovaraju: ‘Hrvatska vojska u svom sastavu ima 7 gardijskih brigada, sve dobro obučene i naoružane, ali samo je jedna koja je udarna, a to je Četvrta ’.

Te su riječi urezane i na spomeniku brigadi u njenom Splitu.

Sutra, 28. travnja 4. gardijska brigada obilježava 32. godišnjicu od osnutka.

Četvrta brigada osnovana je 28. travnja 1991. godine početkom Domovinskog rata u Splitu, a na putu ka konačnom oslobađanju Domovine izrasla je u legendu. To je postrojba koja je kod neprijatelja izazivala strahopoštovanje, a kod hrvatskog puka divljenje i vjeru u nepobjedivost.

U Domovinskom ratu 196 njenih pripadnika položila su živote na oltar Domovine,čije su slike sa slikama umrlih pripadnika postrojbe postavljene u spomen kapeli vojarne Sveti križ na Dračevcu. Među njima je i Sinjanka Snježana Jurić Šolto, jedina žena poginula kao pripadnica Četvrte gardijske brigade. Četiri gardista se vode nestalima, a 1600 njenih pripadnika je ranjeno ili na drugi način stradalo.

Kroz ovu brigadu prošlo je mnogo iznimnih boraca, dočasnika i časnika koji su danas u mirovini ili na drugim važnijim dužnostima OSRH. Svi oni, s manjim ili većim zaslugama, učinili su da ime 4. gardijske brigade postane nezaobilazno u stvaranju novije hrvatske povijesti.

Impozantan je ratni put brigade, neokaljan tijekom cijelog Domovinskog rata. Kruševo, Zelene Table – Male Bare, Zadar, Šibenik, Drniš, Vrlika, Dubrovnik, Ston, Maslenica, Ljeto, Oluja, Maestral, Južni Potez slavni je i zasigurno nepotpun niz.

Pred sam kraj Domovinskog rata poginuo je jedan od najvećih heroja četvrte brigade, zapovjednik tenkista i načelnik stožera brigade general Andrija Matijaš Pauk, po kojem je brigada nakon toga prozvana – Pauci.

Od 2008. brigada je ukomponirana je u sastav Gardijske motorizirane brigade kao 2. Motorizirana bojna ‘Pauci’. Tijekom 2013. godine biva preimenovana u 3. Mehaniziranu bojnu ‘Pauci’.

Čestitamo svim pripadnicama i pripadnicima 4. gardijske brigade 32. godišnjicu osnutka 4. gardijske brigade.