Obilježena 29.godisnjica VRO Maslenica

U povodu 29. obljetnice Vojno-redarstvene operacije “Maslenica”, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na centralnom zadarskom groblju, te na spomeniku poginulim Imoćanima, odana je počast herojima domovinskog rata.

Također smo zapalili svijeće i stavili cvijeće na mjesta pogibije naših prijatelja i suborca Mate Patrlja, Ivana Šabića i Marija Glavote, kao i na spomen obilježju 3. GBR Pume u Kašiću i na spomen obilježju 4.GBR, Zeleni Hrast kod Islama Latinskog.

Vojno-redarstvena operacija “Maslenica” bila je jedna od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, koja je označila prekretnicu u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata.

U operaciji je u samo 72 sata, i uz sudjelovanje svih Oružanih snaga oslobođeno gotovo stotinu četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija. Operacija je bila ključna za obranu Hrvatske od neprijateljske agresije i daljnja vojna djelovanja HV-a i MUP-a.

Vojno-redarstvena operacija Maslenica počela je 22. siječnja 1993. u 6 sati ujutro pod kodnim imenom Gusar. U tri su dana hrvatski branitelji u zadarskome zaleđu oslobodili petnaestak sela te bitne strateške točke kao što su Novsko Ždrilo i Zrakoplovna baza Zemunik. Operacija je bila ključna za povezivanje sjevera i juga Hrvatske i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske.

U akciji poginulo je 19 pripadnika HV-a i MUP-a, a ranjeno ih je 70, no zbog snažnih topničko-raketnih i tenkovskih, a povremeno i pješačko-diverzantskih napada agresora koji su uslijedili odmah nakon operacije Maslenice, do 31. ožujka 1993. poginulo je 127 hrvatskih branitelja.