Preminuo Ivica Matešić Jeremija, književnik, branitelj i dobri duh Arbanasa

U Zadru je u 61. godini života preminuo Ivica Matešić Jeremija Điđi, dobri duh zadarskih Arbanasa, hrvatski branitelj, književnik i publicist. Jeremija je već nekoliko mjeseci teško bolestan, bio je podvrgnut operativnim zahvatima u Splitu, a potom prebačen u zadarsku bolnicu. Nažalost, nakon mnogih dobivenih životnih bitki ovu posljednju je prerano izgubio.

Rodom je iz težačko-radničke obitelji a pisanjem se počeo baviti za vrijeme velikosrpskih napada na Zadar. Knjige sadrže prozne zapise s bojišnice, govore o poslijeratnim sudbinama dragovoljaca Domovinskog rata. Piše o strahotama rata koji se pretvorio u užas mira. Rečenice su mu kratke i isprekidane, kao kod ratnog izvješćivanja s bojišnice, “kao da što prije želi čitatelju nešto važno reći”. Knjiga “Mi smo Zadar”, zbirka je njegovih reportaža, kratkih eseja, komentara, priča, sjećanja koje je objavio u dnevniku Zadarskom listu u kolumni Četiri kantuna.

Posljednje djelo “Branitelji iz zadarskih Arbanasa u Domovinskom ratu” bilo je pripremljeno prije njegove bolesti, ali ju je urednik Bernard Kotlar tiskao i podijelio prijateljima za vrijeme kada je Jeremija bio u bolnici. Nažalost, nedugo nakon njenog izlaska Jeremija je preminuo.

Izvor: 057info.hr